Grūdų pasauliui kyla grėsmė dėl kviečių klastės ligos

Grūdų pasauliui kyla grėsmė dėl kviečių klastės ligos

Pasaulinė maisto sauga kyla grėsmė dėl kintančio klimato sukeltų ligų poveikio grūdų derliui. Vienas iš didžiausių šių rizikų faktorių – kviečių klastė, grybelinė liga, kuri, remiantis naujausiais moksliniais tyrimais, gali sumažinti pasaulinę kviečių gamybą net 13% iki 2050 metų.

Kviečiai yra vienas svarbiausių pasaulio maisto produktų, tačiau prognozuojama, kad dėl grybelinės ligos, vadinamos kviečių klaste, kurią sukelia grybas “Magnaporthe oryzae”, šis augalas ateityje gali susidurti su didelėmis problemomis. Ši liga pirmą kartą pasitaikė 1985 metais Brazilijoje ir vėliau plito į kitas Šiaurės Amerikos bei Azijos šalis. Mokslininkų komanda, kuriai vadovavo Prof. Senthold Asseng iš Techninės Miuncheno universiteto (TUM), modeliavo kviečių klastės plitimą ateityje ir nustatė, kad ši liga ypač paveiks Pietų Ameriką, pietų Afriką ir Aziją, kur gali kilti pavojus iki 75% kviečių auginimo plotų.

Žemės ūkio praktikų keitimas ir atsparių veislių atranka yra pagrindinės strategijos, padedančios mažinti ateityje galimus nuostolius. Tokių ligoms atsparių kviečių veislių atrada ir platinama Tarptautinio kviečių ir kukurūzų tyrimų gerinimo centro (CIMMYT) bei nacionalinės žemės ūkio tyrimų sistemos (NARs) partneriai.

Šio tyrimo naujovė – ne tik tiesioginiai klimato kaitos padariniai, bet ir sukeltos ligos įtakos grūdų derliui vertinimas. Mokslininkai, derindami kviečių augimo ir derlingumo modeliavimą su naujai sukurtu kviečių klastės ligos modeliu, pirmą kartą apžvelgė šios ligos poveikį kviečių derliui visame pasaulyje.

Svarbu pabrėžti, kad norint išvengti ligos plitimo kritinės kviečių augimo fazės metu, derėtų laikytis optimalių sėjos datų ir derinimo su kitomis prevencinėmis priemonėmis. Mokslininkai įspėja, kad kviečių klastė gali tapti dar vienu iššūkiu grūdų pasauliui, kuris jau ir taip susiduria su klimato kaitos sukeltais sunkumais.

DUK apie kviečių klastę ir jos poveikį maisto saugumui

Kas yra kviečių klastė?
Kviečių klastė – tai grybelinė liga, kurią sukelia grybas “Magnaporthe oryzae”. Ji gali smarkiai paveikti kviečių derlių.

Kokį poveikį gali turėti kviečių klastė?
Remiantis moksliniais tyrimais, kviečių klastė iki 2050 metų gali sumažinti pasaulinę kviečių gamybą net 13%.

Kurie regionai yra labiausiai pažeidžiami?
Ypač pažeidžiami yra Pietų Amerika, pietų Afrika ir Azija, kur gali kilti pavojus iki 75% kviečių auginimo plotų.

Kokios prevencinės priemonės gali padėti?
Prevencinės priemonės apima optimalių sėjos datų laikymąsi, žemės ūkio praktikų keitimą ir atsparių veislių atranką. Taip pat svarbus yra derinimas su kitomis prevencinėmis priemonėmis.

Kaip mokslininkai vertina šios ligos poveikį?
Mokslininkai, naudodamiesi kviečių augimo ir derlingumo modeliavimu bei naujai sukurtu kviečių klastės ligos modeliu, apžvelgė šios ligos poveikį kviečių derliui visame pasaulyje.

Kokie moksliniai centrai teikia sprendimus?
Tokios veislės yra atrandamos ir platinamos Tarptautinio kviečių ir kukurūzų tyrimų gerinimo centro (CIMMYT) bei nacionalinės žemės ūkio tyrimų sistemos (NARs) partnerių.

Pagrindinės sąvokos ir terminai:
Maisto sauga: Gebėjimas užtikrinti pakankamą, saugų ir maistingą maistą visiems žmonėms.
Klimato kaita: Ilgalaikiai vidutinės pasaulio temperatūros ir klimato modelių pokyčiai.
Derlius: Ūkininkavime tai yra pasėlių nuėmimo rezultatas.
Atsparios veislės: Augalų veislės, kurios yra genetiškai atsparios tam tikriems ligų sukėlėjams.
Modeliavimas: Procesas, kurio metu mokslininkai naudoja kompiuterius norėdami prognozuoti ir analizuoti tam tikrų reiškinių poveikį.

Susiję nuorodos:
Maisto ir žemės ūkio organizacija
Tarpvyriausybinė klimato kaitos ekspertų grupė

Įžvalgos iš straipsnio:
Tai, kad kviečių klastė gali būti didelė problema pasaulio maisto saugumui, įpareigoja mokslininkus, politikus ir ūkininkus glaudžiai bendradarbiauti, siekiant rasti efektyvius šios problemos sprendimus. Tyrimai ir technologinė pažanga atsparių veislių srityje yra vienas iš galimų būdų riboti ligos plitimą ir įtaką derliui.